Gulyás Gergely: Március 15-ig maradnak a korlátozások, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz

A harmadik hullám elérte az országot, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz – közölte a miniszter csütörtökön.

Március 15-ig életben maradnak a járványügyi korlátozások – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a szerdai európai uniós és rendes kormányülést követően.

A miniszter szerint a járvány harmadik hulláma elérte Magyarországot, a számok a következő hetekben várhatóan drámaian növekedni fognak.

A következő két hét kifejezeten nehéz lesz.

A miniszter ugyanakkor megjegyezte, hogy a korlátozások utolsó időszakában vagyunk, de addig indokolt ezeket fenntartani, amíg ez a járványügyi szakértők véleménye.

A miniszter arról is beszélt, hogy felgyorsult az emberek oltása, ezen a héten és a jövő héten több embert fognak beoltani, mint eddig.

Szomorú fejleménynek nevezte, hogy az elmúlt hetekben baloldali polgármesterek bojkottra szólítottak fel egyes vakcinák ellen. Szerinte ezzel emberek életét teszik kockára, külön kiemelte Gyurcsány Ferenc pártját.

Az emberek éltet kizárólag csak az oltás tudja megvédeni – mondta.

A miniszter szerint eddig 2 460 000 ember regisztrált az oltásra, azokat, akik még ezt nem tették meg arra biztatta, hogy regisztráljanak.

A miniszter szerint most, hogy tömegesebben állnak rendelkezésre oltások, jött el az ideje a védekezést irányítóinak a beoltására, a miniszterelnök várhatóan a jövő héten kapja meg az oltást. Orbán Viktor jelezte, hogy a kínai vakcinát szeretné megkapni – mondta.

Arra a kérdésre, hogy visszasorolják-e azokat, akik nem kérnek a keleti vakcinából Gulyás azt mondta, hogy ez nem igaz. Mindenki eldöntheti, hogy a rendelkezésre álló vakcinából kér-e vagy sem. A gyakorlat az szerinte, hogy aki nem kér egy vakcinát, az majd akkor kap oltást, ha lesz olyan vakcina ami megfelel számára . Minden oltóanyagot megvizsgáltak – mondta.

Van-e esély a vendéglátás és belföldi turizmus és az edzőtermek újraindítására azok számára, akik már megkapták az oltást – szólt a következő kérdést A miniszter szerinte most csak március 15-ig látni előre, és a következő két hét nehéz lesz. A 15-ét követő időszakról a számok ismeretében tudnak dönteni.

Gulyás Gergely szerint 2,5-3 millió oltást kell ahhoz beadni, hogy a veszélyeztetett emberek védettek legyenek, most félmillió oltásnál tartunk. Azt mondta, hogy nagyon hamar el fogjuk érni az 1-1,2 milliót. Ha a veszélyeztetettek megkapják az oltást, akkor radikális enyhítésre van lehetőség.

Melyik korlátozáson enyhítene szíve szerint, erre azt mondta, hogy majd kijárási korlátozásokon.

A védettségi igazolványt mikortól kezdik osztani? Március 1-től kapják meg postán azok, akiknél fennáll a védettség. Ezután kell dönteni arról, hogy mire lesz jogosult, aki a kártyával rendelkezik. A karantén alóli felmentést biztos meg fogják kapni.

A miniszter és a szóvivő azt mondta, hogy nem fognak válogatni az oltások között.

Az orvosok ügyeleti díjáról Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormányülésen meghallgatták az országos kórházigazgatót, akinek szabad mandátumot adtak. Szerinte nem feltétlenül kell minden területen azonos órabért adni az ügyeletek után. A jelenlegi helyzet szerinte semmilyen veszélyt nem jelent. Az ügyeleti rendre elfogadható javaslatot fognak tenni. Aki a tiszta viszonyoknak megfelelően dolgozott az szinte kivétel nélkül jól jár az új szabályozással.

A pénzért majdan kapható oltásokról azt mondta, hogy ez teljesen kizárt, a magyar államnak van oltási programja, az Állai Népegészségügyi Központ nem is adna ki erre engedélyt, és ahol lenne szabad oltóanyag az országban, azt azonnal lefoglalnák.

Mit mond Karácsony Gergelynek ha találkoznak megadja a teljes kompenzációt a kieső iparűzési adó után. A miniszter visszautalt az alkotmánybíróság múlt heti döntésére, de szerinte nem közfeladat-ellátásról szóló normatíváról szól, hanem arról, hogy jobb, ha az adó a vállalkozásoknál marad, mert így tudnak munkahelyeket megőrizni.Az RTL Klub azt kérdezte, hogy miként volt idő a kínai vakcina laborvizsgálataira 8 nap alatt. Erre Gulyás azt mondta, hogy korábban már vizsgálták az anyagot így alapos viszgálat után engedélyezték.

Szóba került a migráció is, ahol szerinte az EU nem hatákony határvédelmet szorgalmaz, hanem határmenedzsmentet, amit nem tartanak elfogadhatónak.

Pesti Srácok jogtalan beoltások ügyére kérdezett rá, amire a miniszter azt mondta, hogy a gyöngyösi polgármester ügyében még nem zárult le a vizsgálat, a XI. kerületi polgármesterről pedig azt, hogy az ő ügye nála még tűréshatáron belül van.

Ha jön a sok vakcina, a szavazókörökben is berendeznek majd oltási pontokat? Elsősorban az egészségügyi intézményeket érdemes igénybe venni az oltásokra – mondta, ahol egy hétvégén be tudnak oltani egymillió embert. Ahol hosszú sorok alakultak ki, azért volt, mert többen 2-3 órával előtte mentek oda, szerinte elég negyed- fél órával korábban érdkezni.

A harmadik hullám tetőzése hozhat-e magasabb esetszámokat, lehet-e negyedik hullám? Szerinte nem lesz negyedik hullám, a modellszámítások a számok jelentős felfutását mutatják, a kulcs szerinte, hogy az emberek kapcsolattartása mennyire intenzív. Most a reprodukciós szám 1,2 felett van, megközelíthetjük a második hullám csúcsát is.

2022-es költségvetésről azt mondta, hogy az egészségügy lesz a nyertese, mert lényegesen több forrást fog kapni.

A hvg.hu kérdései

Ki és hogyan ellenőrzi majd, hogy az orvos nem kezeli ugyanazt a beteget állami és magánellátásban, és milyen következményekkel jár a szabályok megszegése? A miniszter szerint online, az Egységes Egészségügyi Szolgáltató Térben látszik majd ez, és így könnyen ellenőrzihető, és büntetni is fogják. Visszamenőleges hatálya nem lesz, az elválasztás március 1-vel történik meg.

A vállalkozások bértámogatásairól azt mondta, hogy már elkezdték utalni, akár egy héten belül is meg lehet kapni.

A home office-ról pedig azt, hogy elfogadták azt a jogszabályt ami lehetővé teszi, hogy a munka törvénykönyvének előírásaitól eltérően is meg lehet állapodni a munkáltatónak és a munkavállalónak. Őéldául szabadon választható a munkavégzés helye, és a munkáltató hozzájárulhat az otthoni munka költségeihez a mindenkori minimálbér 10 százalékáig, vagyis 17 ezer forint erejéig.

További kérdésekre kiderült, hogy a kormány azt reméli, hogy az oroszok az általuk vállalt vakcinamennyiséget le tudják szállítani február végéig, de ha lesz benne csúszás, akkor márciusban behozzák.

Kósa Lajos és a csengeri asszony estéről azt mondta, hogy nem szoktak ilyen ügyekről beszégetni, és kétli, hogy Kósa Lajós beszélt volna erről az ügyről Orbán Viktorral. Kósa Lajos szerinte egy büntetőügy sértettje, és az ügy nem azonos azzal, hogy a piacon egy kofa ver át valakit.

Nincs még egységes szabályozás arról, hogy a légitársaságok milyen vakcinaigazolásokat fogadnak majd el, szerinte a vakcinából nem szabad politikai kérdést csinálni. Szakmai alapon kell majd minősíteni az oltásokat.

Miért nyithatnak újra a gyógyszolgáltatások a fürdőben ha más nem nyithat ki – ezért, mert gyógy ellátásnak minősül. Március 16-tól egyes fürdők megnyitnak, de csak beutalóval, gyógyellátás keretén belül lehet majd menni.

A Sinopharm kínai vakcinából márciusban és áprilisban 500-500 ezerre számítink, – modnta a 444.hu kérdésére, februában 50 ezerrel többet küldtek, májusban már 3,5 millió vakcina fog érkezni. Elmondta, hogy csütörtökön fogják megkezdnei a vizsgálatot az OGYÉI munkatársai a szentpéntervári vakcinagyárban, ahol az orosz oltás készül.

Az orosz és kínai vakcinaszerződéseket nyilvánosságra fogják hozni, ha ebből bármit nem hoznak nyilvánosságra az üzleti titok miatt lesz. Az egyes vakcinák ára nem minősül közérdekű adatnak szerinte.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!