Dönteniük kell az orvosoknak, kit mentsenek meg, az erős dohányosoknak nem sok esélyük van

Egyre súlyosabb a helyzet Szlovákiában és Csehországban is, ahol rengeteg a beteg, drasztikusan fogynak a szabad ágyak

.A koronavírus miatt egyre válságosabb helyzetbe kerül Szlovákia, de a járvány sajnos Csehországot is a markában tartja.Csehország egyes kórházaiban egy ideje az orvosoknak el kell dönteniük, hogy ki kapjon, vagy éppen ki ne kapjon életmentő kezelést. Azonos helyzetben lévő páciensek esetében az érkezési sorrend dönt, de ha az egyikük például súlyos tüdőgyulladással küzd, vagy erős dohányos lévén minimális esélye van a felépülésre, az orvos a másik beteget teszi lélegeztetőgépre.

Hospodárske Noviny által megszólított breznóbányai orvos elmondása szerint, ha egy 50 éves és 80 éves súlyos állapotban lévő beteg közül kell választani, a „perspektivikusabb”, nagyobb eséllyel rendelkezőt választják.

„Valamikor sikerül, valamikor sajnos nem. Felesleges hazudnunk – ezek az emberek meghalnak, és néha a lélegeztetőgépre kapcsolás csak elnyújtja a beteg távozását” — írja a portál.

Szlovákiában nagyjából 800 lélegeztetőgép állt a betegek rendelkezésére, ebből két héttel ezelőtt már csak 70 volt szabad, ma 52 – de ez országos adat. Van kórház, ahol egy szabad gép sincs, máshol a folyosón sorakozik néhány, amíg el nem foglalják az érkező betegek.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!