A három koronavírus mutáns mellett, már hazánkban a malária is

Szlávik János szerint legkorábban csak ősszel alakulhat ki a nyájimmunitás Magyarországon. Az infektológus elmondta, hogy a mutáns koronavírusvariánsok miatt fel kell gyorsítani az oltási folyamatot, ugyanis a brazil variációnak már a gyermekek között is vannak áldozatai.

A Dél-pesti Centrumkórház orvosa szerint, a brit, a kínai és a dél-afrikai variánsok nem teszik lehetővé, hogy megússzuk az új oltást. Szlávik véleménye szerint a koronavírus elleni védőoltás hasonló mechanizmusú, mint az influenza elleni, vagyis évente meg kell ismételni. Szlávik csütörtökön kijelentette, “a koronavírus nem fog eltűnni”, ugyanúgy életünk része lesz, mint az influenza.

Az infektológus elmondta, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban már olyan beteg is volt, aki az oltás után fertőződött meg a kórral. A maszkot a vakcina második dózisának beadása után is viselni kell, mivel egyik vakcina sem nyújt száz százalékos védelmet.Továbbá az is fontos a vírus terjedésének szempontjából, hogy az emberek utazási kedve egyre csak nő, ez pedig tovább gyorsítja a mutációk terjedését. Sőt, most már az is problémát jelent, hogy a maláriagyanús esetek száma is megnőtt hazánkban.

Szlávik szerint sokkal komolyabban kellene venni a karantént, ugyanis az afrikai utazások rendkívül kockázatosnak minősülnek. Az infektológus úgy véli, amíg a fejlődő országokban nem lesz átoltottság, addig újabb és újabb mutánsok jelenhetnek meg. “A nagy jövés-menés pedig kedvez a mutánsok terjedésének” – fogalmazott Szlávik.

Az infektológus a nemzetközi vakcinaokmánnyal kapcsolatban sem optimista. Az oltási igazolványt könnyű hamisítani, így szerte a világon húzódik a bevezetése. A határátlépéseknél jelenleg is problémát jelent a PCR-teszt, mivel a országok nem fogadják el a másik állam koronavírus-tesztjét. A magyar igazolványon csak az fog szerepelni, hogy az illető védett a koronavírus ellen, az azonban nem, hogy milyen vakcinát kapott, átesett-e már a fertőzésen vagy van-e antitest a szervezetében.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!