Most érkezett!!!Rendkívüli hírek érkeztek az oltással kapcsolatban!

Kínai vakcina: az OGYÉI honlapján megjelent dokumentum szerint az oltóanyag hatásossága és a biztonságossága még további ellenőrzésre szorul

Több kérdés merült fel a kínai vakcina OGYÉI honlapján megjelent alkalmazási előírásával kapcsolatban. A dokumentum szerint a 60 évnél idősebb személyeknél a fertőzéssel szembeni védőhatás még nem megbecsülhető, valamint a vakcina hatásossága és biztonságossága még további ellenőrzésre szorul. A virológus úgy véli, helyes, hogy elkezdődik az oltás a kínai vakcinával, mert a kevés adat nem azt jelenti, hogy a vakcina bármilyen káros hatást váltana ki. Az ATV Híradó riportja.

“Hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése” – fogalmazott.

Közben a szakemberek által régóta hiányolt alkalmazási előírást is elérhetővé tették a gyógyszerészeti intézet honlapján. A felhasználásról és ellenjavallatokról mintegy 20 oldalon keresztül írnak, a gyakori mellékhatások közt említik a lázat, izomfájdalmat, nehézlégzést, hányingert.

Pusztai Ezsébet infektológus a Civil a pályán című műsorunkban két pontot olvasott fel a dokumentumból. A szöveg szerint a vakcina a 60 évesnél idősebb személyeknél is alkalmazható, ugyanakkor erre a korcsoportra vonatkozóan a súlyos koronavírus-fertőzéssel szembeni védőhatás még nem megbecsülhető.

A leírásban azt közlik, hogy a gyógyszert feltételesen hagyták jóvá, a védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul.

“Ez a Gyógyszerészeti Intézet oldalán van. Elég aggasztó” – az infektológus szerint még az is nagy kérdés, hogy működnek az új változatokra a vakcinák.

“Nem az a probléma, senki nem mondta azt, hogy az az oltóanyag azért rossz, mert Kínába gyártották, azért nem jó, mert régi technológiával készült, attól még tökéletes lehet. De meg kell tudnunk, hogy mit tud a vakcina, milyen körülmények között, milyen hatékonysággal” – mondta Pusztai Erzsébet.

Rusvai Miklós víruskutó szerint ugyanakkor nem aggasztóak az említett pontok és helyesnek véli, hogy elkezdődhet jövő héten az oltás a kínai vakcinával is. Azt azonban szakmai szempontból nem tartja indokoltnak, hogy míg a Sinopharmmal korcsoporti korlátozás nélkül oltanak, addig az AstraZeneca oltóanyagából csak a 60 év alattiak kaphatnak.

“Az, hogy nincs elegendő adat, az nem azt jelenti, hogy bennük valamilyen káros hatást váltana ki a vakcina, hanem csak azt, hogy a hatékonyságról nincs elég adat még, de az eddigi vizsgálatok alapján semmi nem indokolja azt a feltételezést, hogy bennük esetleg kevésbé lenne hatékony” – jelentette ki.

A koronavírus sajtóközponttólHíradónk kérdésére azt a választ kapta, hogy a vakcina 18 év felett korhatár nélkül adható, biztonságos és hatásos. Mint más koronavírus elleni oltóanyag esetében, ez esetben is még számos nemzetközi kutatás zajlik az egyes korosztályokban. A Sinopharm oltóanyagot már több mint 30 millióan kapták meg világszerte. Tavaly több országban úgy kezdték el széles körben alkalmazni, hogy még nem folytak le a harmadik fázisú klinikai vizsgálatai.

atv.hu

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!