Ha mostanában nyitunk, valósággal elszabadulna a járvány Magyarországon

A járványadatokról részletesebb információval rendelkező szakértők szerint jelenleg 1 felett van a hazai járványgörbe terjedési ütemét leginkább bemutató reprodukciós ráta értéke. Ha pedig ebben a helyzetben oldaná fel Magyarország a korlátozásokat, akkor ez az érték felugrana 2,7-re.

Az operatív törzs tájékoztatójára várva bejátszotta az M1 a tegnap esti műsorában készített interjút Merkely Bélával, a Semelweis Egyetem rektorával, aki többek között azt mondta:

  • Vizsgálataik szerint 80 pozitív esetből 5-nél találták meg a brit vírusmutánst, tehát távolról sem domináns még ez a vírustörzs idehaza
  • Most valahol 1-nél, picivel 1 felett lehet a reprodukciós ráta (R0) értéke és ha most elengednénk az összes korlátozó intézkedést, akkor 2,7-re felugorna az R0 amiatt, mert a brit variánsnál a mérések szerint 3-4 körül is lehet az R0 értéke (ami a járvány terjedésnek ütemét mutatja be). (Leegyszerűsítve: egy fertőzött átlagosan ekkor 2,7 embernek adná tovább a vírust)
  • Ha 4-nél lenne az R0 értéke (mi nyilván egy dinamikus mutató, folyton változik), akkor csak 75%-os átoltottság mellett lehetne elérni a nyájimmunitást, alacsonyabb R0 esetén a nyájimmunitást is könnyebb lenne elérni.
Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!