Szakértők: aki nem oltatja magát, az biztosan elkapja a koronavírust

A KOVIDők tudományos ismeretterjesztő Facebook-oldal által szervezett online beszélgetés vendégei voltak: Prof. Dr. Merkely Béla, kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora és a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Prof. Dr. Jakab Ferenc, virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője, a PTE Természettudományi Karának tudományos dékánhelyettese, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője, valamint Prof. Dr. Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológus, reumatológus szakorvos, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora

A Portfolio.hu által szemlézett beszélgetés summája szerint a szakértők áttekintették a koronavírusról tudható legfrissebb információkat, a fertőzés súlyosságát, és annak elhúzódó élettani hatását, de szóba kerültek a vakcinák, valamint az oltás jelentősége.

Jakab Ferenc megerősítette, hogy hónapokkal a koronavírus-fertőzés után is vannak még tünetek, szövődmények. És mivel – szerinte egyáltalán nem olyan, mint az influenza, nagyon komolyan kell venni a betegséget. Kiemelte, hogy az a jó vakcina, ami elérhető és véd és megbízható. Minden jobb, bármelyik vakcina, mint a fertőzést elkapni, kórházba kerülni, lélegeztetőgépre kerülni és végül meghalni. A kínai vakcinával kapcsolatban megjegyezte, hogy jelen pillanatban, a tudásuk szerint ettől sem kell tartani.

Merkely Béla már arról beszélt, hogy a koronavírus egy kiszámíthatatlan betegség. Szerinte az igazoltnál több a valós fertőzött, 6-7, de akár 10-szerese is lehet a valós szám. „Csak az idő kérdése, hogy ki mikor fog megbetegedni, ezért az igazi megoldás, ha a védettséget nem betegségen keresztül, hanem védőoltáson keresztül szerezzük meg” – hangsúlyozta. Rámutatott arra is, hogy rengeteg fiatal post Covidos beteg van, pont ők azok, akik kevésbé veszik komolyan a vírust, ezért közöttük jobban terjed a fertőzés.

A Semmelweis Egyetem rektora arra is rávilágított, hogy nem akkor lehet elérni a legerősebb immunitást, ha valaki átesik a fertőzésen, hanem az oltással. „100-szoros az antitest azoknál, akiket beoltottunk, mint azoknál, akik átestek ezen a betegségen” – jelentette ki.

Szekanecz Zoltán arra tért ki, hogy a lélegeztetőgépre kerültek 80%-a meghal, ezért a súlyos eseteket el kell kerülni. Éppen ezért ő is, nagyon fontosnak tartja a vakcinációt.

Valamennyien egyetértettek abban, hogy aki nem oltatja magát, az biztosan elkapja a vírust.

atv.hu

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!