Hatalmasat drágultak azok az élelmiszerek amiket főként a nyugdíjasok vásárolnak,íme a részletek

És nem is kicsivel: az alma kilójáért például 30 százalékkal kell többet fizetni.

A társadalom legidősebb rétege által legtöbbet és legnagyobb mennyiségben vásárolt termékek ára jelentősen növekedett – írta az Mfor.hu.

A nyugdíjasok által legnagyobb mennyiségben beszerzett termékek közé sorolható többek közt a húsfélék (sertéscomb, csirkehús), a párizsi, a tojás, a tej, az étolaj, a margarin, a liszt, a fehér kenyér, a kristálycukor, a zöldség- (burgonya, vöröshagyma, paradicsom, uborka), valamint gyümölcsfélék (alma, banán). Az Mfor.hu szerint legnagyobb mennyiségben beszerzett termékek csoportjának ára átlagosan 13 150 forint volt a legutóbbi, januári jelentések alapján.

Ezzel szemben egy évvel ezelőtt még 12 374 forintot kellett fizetni értük, 2017-ben pedig 10 438 forintot.

A lap szerint több élelmiszer esetében nagy drágulás történt. Ilyen például az alma, amelynek kilójáért 30 százalékkal kell többet adni. De drágult az étolaj, melynek literje ma már 21,4 százalékkal kerül többe. A cigaretta ára szintén emelkedett, ezért 16,5 százalékkal fizetünk ma többet, mint azelőtt. A fehér kenyérért pedig 15,1 százalékkal kellett idén januárban többet adni.

A leggyakrabban beszerzett termékek csoportját vizsgálva mindössze négy elem, a sertéshús, a burgonya, a vöröshagyma és a banán ára lett olcsóbb. A lap ezek alapján úgy kalkulál, hogy 2021. januárja és 2017. januárja között

összesen 26 százalékkal drágultak a leghétköznapibb, legalapvetőbb élelmiszerek.

Ezzel szemben a kiegészítő emelésekkel és a plusz egyheti nyugdíjat is figyelembe véve 18,4 százalékkal emelkedett a legidősebbek ellátása – teszik hozzá.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!