Pluszköltségekkel kell számolniuk azoknak, akik igénybe vették a hitelmoratóriumot

Sokak számára jelent komoly segítséget a hiteltörlesztési moratórium, a szakértő szerint azonban nem mindenki tájékozódott megfelelően ennek következményeiről: a futamidő és a törlesztőrészletek növekedéséről. A Jobbik szerint a halasztás rejtett költségeinek kiküszöbölése érdekében a kormánynak be kellett volna fagyasztani a szerződéseket, és fel kellett volna függeszteni a törlesztési kötelezettségeket is. Az ATV Híradó riportja.

A pandémia számtalan családot és vállalkozást hozott nehéz helyzetbe. Ezért a kormány még a járvány első hullámában hitelmoratóriumot hirdetett, amit azóta meg is hosszabbítottak.

“A magánszemélyek és vállalkozások – minden magánszemély és minden vállalkozás – mai napig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük” – jelentette be korábban Orbán Viktor.

A lehetőséggel nagyon sokan éltek. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő januári Facebook-posztjából az derül ki, hogy közel másfél millió családnál mintegy 3600 milliárd forintnyi, az érintett vállalkozásoknál pedig 4300 milliárd forintnyi hitelállomány maradt kint.

Híradónkhoz azonban több nézői levél érezett a moratórium miatt megnőtt futamidőről és költségekről. A hitelszakértő szerint sokan nem foglalkoztak a moratórium igénybevételének következményeivel.

“Ezzel leginkább ilyenkor szembesülhet bárki, amikor azt mondja, hogy jó, most fizetem tovább, és akkor úristen, 9 hónap helyett most majdnem a duplája az az idő. (…) Ha egy ilyen nagyon egyszerűen szeretném mondani, akkor a 9 hónapból lett 16, akkor itt 7 hónapig kvázi csak kamatot fizetek megint, és utána áll helyre a rend, és fizetem a normál törlesztőrészletet” – magyarázta Erdősi Éva hitelszakértő.


Van, akit a bankja arról tájékoztatott, hogy a kamattámogatott hitele a támogatási időszakon túlnyúló futamidőre már nem lesz kamattámogatott, tehát a törlesztőrészlete emelkedni fog. Erdősi Éva szerint ennek az az oka, hogy a moratórium meghirdetésekor a kapcsolódó törvényeket nem módosították.

Az üggyel kapcsolatban Híradónk kereste a Pénzügyminisztériumot, de az adás kezdetéig nem kaptak választ.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint hatalmas probléma, hogy számtalan rejtett költséggel kell számolnia azoknak, akik igénybe vették a moratóriumot.

“Be kellett volna fagyasztani ezeket a szerződéseket, a törlesztési kötelezettségeket felfüggeszteni a futamidő meghosszabbodása és rejtett költségek nélkül” – vélekedik a politikus.

A Jobbik szerint szintén problémát jelent, hogy aki kilenc hónapnál hosszabb ideig élt a törlesztési moratórium lehetőségével, annak hitele könnyen átminősíthetővé válhat. A hitel felvevője például elveszítheti “tiszta adós” minősítését, ez pedig a későbbiekben hátrányokkal járhat.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!