Most érkezett!Fontos bejelentést tett az operatív törzs kedden!

Keddre újra ezer fő alá csökkent az új fertőzöttek száma, 85 beteg hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt. Továbbra is zajlik az oltási program hazánkban, a parlamentben pedig éppen a veszélyhelyzet meghosszabbításáról vitáznak.

Ezek fényében kövesse velünk ma is az operatív törzs tájékoztatóját!

Itt nézheti videón a tájékoztatót:

Az operatív törzs online tájékoztatóján elhangzott:

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a magyar állampolgárok Romániából való beutazása során mentesülnek a karanténkötelezettségtől, amennyiben igazolják, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát 10 nappal a beutazás előtt. A többi országból való hazatérés a hatályos szabályok szerint továbbra is karanténkötelezettséghez kötött. Figyelembe veszik a negatív tesztet, de a karanténkötelezettség a második teszt eredményéig továbbra is fennáll. Aki a koronavírusból felgyógyult és ezt igazolni tudja, azok a gyógyulást követő 6 hónapig mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Ezek után ismertette a védelmi intézkedések miatti intézkedéseket:

 • Összesen 126 személy ellen intézkedtek a rendőrök a maszkhasználat szabályainak megsértése miatt
 • 115 személy ellen intézkedtek a 10 ezer főnél nagyobb településen, mert megsértették az önkormányzati maszkviselési szabályokat: 22 szemlyt figyelmeztettek, 50 bírságot osztottak ki, 43 szabálysértési feljelentés történt
 • tömegközlekedési eszközön és váróhelyen csak 1 személy ellen intézkedtek, bevásárlóközpontok területén 10 személy ellen kellett intézkedni maszkviselés elmulasztása miatt
 • vendéglátóegységben egy személy ellen intézkedtek rendőreink, bezárni nem kellett a helyet
 • a kijárási tilalom megszegése miatt 329 személy ellen intézkedtek
 • tegnap 7587 hatósági házi karantént ellenőriztek a rendőrök, 3559 új hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában

Ezután Müller Cecília távollétében Galgóczi Ágnes az NNK járványügyi osztályvezetője beszélt a járvánnyal kapcsolatos tudnivalókról. Az elmúlt nap járványadataival kezdte: 823 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 389 622-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 85, többségében idős, krónikus beteg.

Az oltási terv szerint folytatódik az oltás Magyarországon, ehhez megérkezett a két újabb vakcinaszállítmány is – mondta Galgóczi Ágnes.

 • Két ütemben érkezik a héten Pfizer-szállítmány. Az első része megérkezett, már a kórházi oltópontokon van. Holnap jön a második adag, összesen 102.960 adag mennyiségben.
 • Megérkezett az első kínai oltóanyag-szállítmány, ami összesen 550 ezer adag, 275 ezer ember oltására elegendő. Akkor kezdődhet az oltás vele, ha NNK befejezte a vizsgálatokat rajta és a felhasználásra engedélyt ad.

(Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára is megmutatta, hogy “megjött”)

Elmondta, hogy már 5 vakcinával védekezhetünk a járvány ellen. Az eheti oltási terv szerint:

 • a legidősebb regisztrált emberek oltása az oltópontokon folytatódik a Pfizer illetve a Szputnyik vakcinával
 • a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása a háziorvosoknak biztosított AstraZeneca vakcinával folytatódik
 • visszatérnek az oltócsapatok a szociális intézményekbe is illetve az egészségügyisek oltása is folyamatosan történik

Kérdésekre adott válaszok

A védőoltás beadása előtt kell konzultálni a háziorvossal azoknak akiknél allergiás reakciót okozott az influenza elleni oltás? Válasz: A háziorvos mindenképpen kikérdezi az oltásra jelentkezőt egy kérdőív segítségével illetve egy rövid vizsgálattal. Ekkor kell ezt a problémát elmondani az orvosnak – mondta Galgóczi.

Ha valaki privát tesztelést végeztet, az intézménynek kell jelentést tennie a pozitív eredményről? Válasz: Minden laboratóriumi PCR-teszt eredményről a jelentést kell tenniük, annak érdekében, hogy folyamatosan követni lehessen a járvány alakulását.

Mik a háziorvosok visszajelzései az oltásokkal kapcsolatban? Válasz: Már 3 hete be vannak vonva a védőoltási programba, eddig a regisztrált legidősebb korosztály és a 60 év alatti krónikus betegek oltásában vettek részt. Folyamatosan kérni fogjuk a segítségüket. Az ő munkájukat segítik a megyei kollegiális vezetők illetve a megyei vakcina-bizottságok. Megköszönte az erőfeszítéseiket Galgóczi, de a kérdésre nem válaszolt.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!