Az ellenzék nem szavazza meg a 90 napos hosszabbítást

Csak az “elismerés”, a dicsőséglista ne lenne benne! – a Jobbik, a DK és az LMP nem hajlandó megszavazni a rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbítását, az MSZP “esetleg”, “talán”, ha nem lenne benne a kormányzati intézkedések dicsőítése – derült ki a mai parlamenti vitában, ahol egymásnak esett a kormányoldal és az ellenzék.

Jövő héten szavazhat az Országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbításáról 90 nappal – a kormány januárban benyújtott javaslatát ma kezdte el tárgyalni a parlament. Az alkotmányos rendelkezésnek megfelelően február 8-tól a kormány 15 nappal meghosszabbíttta a rendkívüli jogrendet saját hatáskörben és a meghozott kormányrendeletek hatályát is, de a további, 90 napos hosszabbításhoz már parlamenti felhatalmazásra van szükség.

Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára mondta az expozét a parlamenti veszélyhelyzeti javaslat vitájában. Kijelentette, hogy a védelmi intézkedéseknek köszönhetöen a járványt sikerült keretek közé szorítani, a lazítás ideje most még nem jött el, de remélik, hogy “ez pillanat sincs már olyan messze”. A kormány mindent megtesz, hogy minél rövidebb idő alatt minél több oltás álljon rendelkezésre.

Völner a javaslatról: “az Országgyűlés elismeri” a kormány eddigi intézkedéseit

Az orosz és a kínai vakcínával “akár már júliusra elérhetjük a 70 százalékos átoltottságot” – mondta Völner Pál, hozzátéve, ezzel a korlátozások feloldásására a többi országhoz képest hamarabb kerülhet sor Magyarországon.

Most 2021 februárjában ismét cselekedni kell, lépnünk kell, emberéleteket és munkahelyeket kell megmenteni, a veszélyhelyzet újbóli meghirdetésére épp a hatékonyság miatt van szükség – mondta az államtitkár, aki kitért az eddigi kormányrendeletek érvényességének a meghosszabbításara is. A javaslat a kormány számára újabb 90 napos felhatalmazást ad, de “az Országgyűlés elismeri” az eddigi kormány által meghozott intézkedéseket is – hangzott el.

Völner Pál szerint kell, hogy legyenek olyan ügyek, melyekben egységes a nemzet, és az őket képviselők. A magyar emberek életének és munkahelyének a védelme, a járvány elleni védekezés ilyen ügy, ezért arra kérte az ellenzéket is, hogy támogassák a javaslatot, “ahogy legutóbb is tették” – utalt arra, hogy az ellenzék novemberben megszavazta a kormány rendkívüli 90 napos felhatalmazását.

Hende: az Országgyűlés akár vissza is vonhatja a felhatalmazást…

A parlamenti vitában Hende Csaba (Fidesz) azzal kezdte a felszólalását, személyes meggyőződése, hogy ebben a helyzetben nélkülözhetetlen a lehető legszélesebb körű nemzeti összefogás és társadalmi szolidaritás szerinte. Vészterhes időben a felelős döntéseket az Országgyűlésnek és a kormánynak kell meghoznia – mondta, és a közös cselekvés fontosságáról hívta fel a figyelmet, és arra, hogy a kormánynak akár órák alatt, gyors intézkedést kell hozni.

Szerinte azért sikerült jól kezelni az első és a második hullámot, “mert az ország összefogott”. Most pedig már vakcina is van, érkezik a kínai vakcina – mondta Hende Csaba (ma érkezik 550 ezer Sinopharm oltóanyag Pekingből). Az esélyeink jók, de fenn kell tartani a fegyelmezettséget – tette hozzá, és mindenkinek köszönetet mondott a helytállásért, az egészségügy hőseit külön is kiemelve, az állampolgároknak pedig a “keserves korlátozások” miatti türelemért, fegyelmezettségért.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Országgyűlés a felhatalmazást akár vissza is vonhatja. A február 7-én érvényes rendeletek pedig újra hatályosak lesznek.

Szükséges, de konszolidált – mondta a felhatalmazásról szóló javaslatról Hende Csaba, aki szerint még egy nagy közös erőfeszítést kért. A Fidesz támogatja a javaslatot, és “talán naív az óhaja, de a remény hal meg utoljára”; ezért arra kért minden képviselőt, hogy a hatalmi, politikai szempontokat félretéve, szavazzák meg a javaslatot.

Mint kiderült, az ellenzéknél az verte ki leginkább a biztosítékot, hogy a felhatalmazás megszavazásával “elismernék” a kormány által november 11-től meghozott intézkedéseket, de azok az ellenzéki felszólalók szerint – Színművészeti, egyetemi modellváltás, oligarchák, a Mészáros-cégek “támogatása“ – “gyalázatosnak”, álságosnak tartják.

Lukács: nem üti rá a Jobbik a pecsétet a felhatalmazásra

A Jobbik szerint “szégyen” a kormány járványkezelése, erre nem ütik rá a pecsétet, a jobbikos képviselők, ahogy már bejelentették, nemet mondanak rá – mondta Lukács László György, aki úgy ítélte meg, hogy sem politikailag, sem járványügyileg, szakmailag nem fogadható el a kormány felhatalmazása, mert visszaéltek azzal szerinte. A Jobbik vezérszónoka azt vetette fel, hogy az elkövetkező 90 napban “suttyomban” melyik törvényt akarják majd módosítani ? Szerinte a kormány az oltásról szóló igazolással különbséget akar tenni a magyar emberek között, többletjogot akar azoknak biztosítani, akik beoltatták magukat.

Vejkey üzeni az embereknek: Ne féljenek, a kétharmad megszavazza

Vejkey Imre (KDNP) ostorozta a baloldalt, mert mint mondta, a pandémia idején is a Klubrádió ügyével voltak elfoglalva. Szt állította, hogy a védelmi intézkedések ellen szavazott az ellenzék hétfőn, amikor “vélt politikai előnyök okán” nem szavazták meg a a házszabálytól az eltérést sem, ezzel hátráltatják a védekezést. A kormánypártok viszont a kétharmaddal meg tudták szavazni a házszabálytól való eltérést, és a sürgősségi tárgyalást is, így reményeik szerint a jövő héten elfogadják a veszélyhelyzet meghosszabbítását, és azzal a kormánytendeletek is hatálybannmsradnak. Azt üzente az embereknek: ne féljenek, a kormányoldal megszavazza a rendkívüli felhatalmazást.

Hollik: a kormány nem él vissza a felhatalmazással

Hollik István (KDNP) azt mondta, nem egy unikális magyar dolog a rendkívüli felhatalmazás, ez minden országban így van, ahol a járvány elleni védekezés ezt indokolja. Azt is kiemelte, hogy ehhez a parlament felhatalmazására van szükség, és a kormány nem él vissza ezzel a felhatalmazással. “Magyarország egyelőre elkerülte a harmadik hullámot, az a megugrás, ami a fertőzöttek számában jellemző volt Nyugat-Európában, Magyarországot elkerülte” – mondta.

Magyarország 3 százalék, Horvátország 1 százalék, míg Spanyolorszák minusz 40 százalék, Szlovákiában pedig minusz 65 százalék a halálozási többlet és a koronavírusban elhunytak száma közötti különbség – a mi számunk azert olyan alacsony, magyar hatóságok transzparensen mindenkit beszámoltak a koronavírusos halálesetek közé, akiknél az elhalálozásukkor kimutatható volt a koronavírus fertőzöttség – derült ki a szavaiból.

MSZP: vegyék ki a kormány intézkedéseinek a listáját, “így ez nonszensz”

Harangozó Tamás (MSZP) azt mondta, abban, hogy az első hullám után nem úgy alakult, hogy már visszatérhetnénk a normális élethez, a kormánynak is megvan a felelőssége; nem a védelmi vonalakat erősítették, nem tettek semmit ősszel arra való hivatkozással, hogy az országnak működnie kell. Az ellenzék partner volt ősszel a veszélyhelyzethez, de azzal: a felelősség a kormányé.

Most pedig az ellenzék azért nem úgy viszonyul a kormány rendkívüli felhatalmazásához, mint novemberben, – amikor megszavazták -, mert most a kormány politikai elismerést vár. “Alantas, álságos pártolitikai játszmát játszanak, visszaélve a felhatalmazással” – fogalmazott az elmúlt hónapok kormányzati döntéseiről szólva, a Színművészeti külön kiemelve. Az önkormányzatokat ellehetetleníti a kormány, ezt elfogadhatatlannak nevezte, az oltási tervet pedig “követhetetlen játéknak”.

Harangozó Tamás azt is szóvá tette, hogy a magyar GDP-arányos visszaesés 5,1 százalékos, ami a harmadik legrosszabb a rendszerváltás óta.

Az MSZP módosítóindítványokat adott be, a szocialisták “talán még meg is szavaznák a felhatalmazást”, ha kivennék belőle a felsorolást a kormányzati védelmi intézkedéseket – amit Harangozó Tamás “aljas politikai játszmának” nevezett, amit így szerinte “nonszensz” megszavazni.

DK: Nem adnak biankó csekket

Arató Gergely (DK) arról beszélt, hogy a kormány a veszélyhelyzet 90 napos meghosszabítási javaslatát ők elutasítják. Azért, mert káros, hibás, hatástalan intézkedésekhez kérnek hozzájárulást. Másrészt alkalmatlanok a járvány kezelésére, harmadrészt a saját “kicsinyes” pártpolitikai érdekeiknek megfelelően járnak el – indokolta az ellenzéki politikus a DK elutasítását, hozzátéve: arra kér most felhatalmazást a kormány hogy a járványkezelés mögé bújva “bármit megtegyenek”, és biankó csekket kérnek ehhez.

1 millió emberből 1350 veszítette el az életét szeptember óta, ez a szám az európai átlag kétszerese – állította Arató Gergely. A vakcinák esetében pedig erőltetik az orosz és a kínai vakcinát – sérelmezte. Végül azzal vádolta a kormányoldalt, mindent megtesznek, hogy hideg polgárháborút szítsanak! Semmibe veszik az ellenzéki képviselőket, de ha önök küzdeni akarnak, mi is küzdeni fogunk! Hogy az ellenzék még dícsérje is meg a kormányt, azért írták bele a kormányzati intézkedések dicsőséglistáját? Hát ezt nem fogják – jelentette ki Arató Gergely.

LMP: Világos, hogy nem szavazzák meg

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a kormányoldalon semmiféle megbánást, önkritikát nem gyakoroltak. “Önök elégedettek a helyzettel?” – kérdezte. Az ellenzéki politikus szerint visszaélt a kormány a felhatalmazással, az önkormányzatokat sújtották a kormányzati intézkedésekkel, “lehetetlen helyzetbe” hozták őket, hogy zsarolásos helyzetben egyezkedjenek – mondta Keresztes, aki a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit is elégtelenre értékelte. Miért adnak 100 milliárdos vagyonokat alapítványokba? – kérdezte.

Teljesen világos, hogy az LMP nem fogja megszavazni a rendkívüli felhatalmazását a kormánynak – jelentette ki Keresztes a vitában.

Share on facebook
Megosztás a Facebookon!

Mondd el a véleményed! Szólj hozzá!